Souddom och Souvas

Jag har precis upptäckt en nackdel med att bo i Örnvik. Eller, det beror inte på Örnvik utan på mitt rum. Elementet saknar termostat, vilket innebär att det förvandlas till en bastu så fort man eldar i pannan. Klockan 02-någonting i natt låg jag och vred på mig i svett innan jag bestämde mig för att öppna fönstret på glänt. När jag kom på detta genidrag somnade jag som en gris och vaknade inte förrän jag hörde farsan och Peter prata om något vid 08.30-tiden.

Lufsade mig ur sängen med sömndruckna ögon och drog på mig ett urtvättat linne varpå jag vaggade in i garaget och tog en morgonkaffe. Där blev jag informerad om att kommandocentralen Örnvik skulle ut på Tjeggelvas på nytt. Vi hann dock inte speciellt långt innan vi var tvungna att vända om. Även om det var relativt lugnt vid Örnvik så visade det sig snabbt att vågorna var relativt höga vid Souddom och vi beslutade oss för att vända om.

Väl tillbaka fick jag lära mig hur man röker älgkött, som sedan ska bli souvas. Det kändes rätt härligt att hänga upp älgkött på krokar och sedan se på hur röken sipprar ut ur kåtan. Passade även på att köra en 5-6 vändor med ved till huset så att det finns en del att elda. Det betyder iofs att jag får ha fönstret på vid gavel framöver också, såvida vi inte löser en termostat på något sätt. Och för en som just har lärt sig grunderna för souvas borde en termostat vara en rätt enkel installation. ”Hur svårt kan det va’?”, som min kollega Erik skulle ha sagt.

Jag kollade även med min vän Meurling om hur man enklast brygger sitt egna öl. Jag vet att han haft en fot i den världen förut, så jag tänkte att han hade lite elite-tips att dela med sig av. Inte nog med det, han erbjöd sig att skicka upp sina brygg-redskap eftersom han för tillfället har en paus. Hur fin är inte han? Nu är det bara en tidsfråga innan Tjeggelbärs eller ÖPA´n blir verklighet!