Se, vilken syn…!

En sak som aldrig riktigt upphör att förvåna mig är den norrländska natthimlen. Efter åratal vid sydligare breddgrader har jag börjat acceptera ljusföroreningarna som en del av vardagen. När jag befinner mig i Örnvik häpnas jag gång på gång över hur klar natthimlen är. Jag gick ut nyss och det första jag såg var Lilla Karlavagnen – jag minns inte ens om jag någonsin har sett den i Göteborg! Alla stjärnor lyser så klart och skarpt, och för en stund så slogs jag tillbaka till min barndom och mindes hur jag kunde sitta och titta i min stjärnbok under stjärnklara nätter och försöka identifiera olika konstellationer. 

Stjärnorna försvinner inte för att man flyttar på sig – däremot är det chockerande när man tänker på vilken inverkan som människan har på atmosfären och övriga naturen. Usch!