Frihet

Igår kväll tog jag en tur på campingen och kollade läget, trots att jag visste hur det skulle vara. Tyst. Mörkt. Ensamt. Deprimerande skulle nog vissa beskriva det. Jag beskriver det som fridfullt. Det är en viss charm med att vara omgiven av människor ena dagen och vara ensam nästa dag. Människor… Det är inte bara människor, det är inte bara campinggäster – det är vänner. Det är en vänskap som har växt fram mellan oss de senaste åren och som fortfarande växer sig lite starkare varje gång vi ses.

På senare tid har jag börjat gilla klyschor. Förut tyckte jag att det var ett enkelt sätt att beskriva komplexa situationer som man kanske inte ville – eller orkade – ta i. Sen slog det mig att en klyscha blir en klyscha av en anledning. Det finns inget fult i klyschor, utan det är ett utmärkt redskap till att beskriva en känsla, en situation eller liknande.

”Om man vill vara sig själv för en stund”

Jag törs lova att nästan alla vet vilken reklam jag syftar på. Jag blir inte mig själv av en Norrlands Guld, men jag förstår känslan som de vill förmedla. Om man vill vara sig själv för en stund. Det finns få ställen där jag har satt min fot som tillåter mig att göra det på samma sätt som Örnvik gör. Det närmsta jag kommer är Medeltidsveckan i Visby, men där är man samtidigt någon annan också, och enligt mig blir det en slags gruppstämning som utgör friheten. Jag hittade inte den personliga friheten där, men en annan form av frihet. Kanske fann jag en slags frihet i att visa upp en annan mask?

I Örnvik, å andra sidan, så handlar det mer om individen. Ni som har vart här några gånger, ni vet vad jag menar.

Raubtier beskrev frihet väldigt väl i deras Opus Magni, och det vore näst intill tjänstefel att inte kasta in denna briljanta dänga i ett inlägg som detta. Without further ado… Raubtier!

Röd eller blå, vad tror du det betyder?
Blott tomma floskler, tömda av substans
Vår statschef böjer sig för dem han lyder
Närhelst de ämnar bjuda upp till dans

Kämpa dig loss, från massorna som blundar
Tiden är knapp, men än finns tid att slåss
Bit hårt och klös, mot världsordningens hundar
Ty de ska aldrig, aldrig kuva oss!