Del 2

Jag minns när Politism.se försökte läxa upp internetanvändarna om vad de får dela och inte. För några år sedan, när detta var som allra tydligast, florerade en röd skylt från diverse uttalade vänstermänniskor. Budskapet var tydligt: Du ska inte läsa nyheter från dessa sidor eftersom vi inte gillar vad de skriver. Det spelar ingen roll om det var sanning eller inte, utan det viktiga var vem som var avsändaren. Politism, och de användare som delade Politisms skylt, ville censurera vissa nyheter från att nå folket. Ni vet, som de gör i bl.a Nordkorea, Kina och Eritrea, länder som har fin syn på yttrandefrihet. En gång länkade jag till en ljudfil som publicerades av Nyheter Idag och inom ett fåtal minuter kommenterade en släktings flickvän inlägget med den här skylten. Nyheten, och ljudfilen, bemöttes aldrig i sak utan det var viktigare att säga vad man får dela och inte dela, än att kommentera det faktiska innehållet.


Yttrandefrihet – så länge du tycker och tänker som oss!

Jag läser inte alla ovanstående sidor, men en del besöker jag då och då. Det betyder inte att jag köper deras världsbild eller att jag håller med om allt som skrivs – det betyder att jag vill ha olika perspektiv på vad som sker i världen. Av ovanstående sidor är Nyheter Idag min absoluta favorit. Dels är de anslutna till det pressetiska systemet och kan således bli fällda av PO och tvingas betala skadestånd för osanna uppgifter, och dels har de stått för många otroligt bra avslöjanden. Nyheter Idag bestod länge endast av Chang Frick, och med endast en kamera och internet så gjorde han tyngre gräv än vad många etablerade mediehus gör idag.

Minns ni t.ex Sverigedemokraten Pavel Gamov som tvingades avgå efter ett skandalomsusat besök i Ryssland för några månader sedan? Japp, det var Nyheter Idag som avslöjade det. Etablerad press hängde snabbt på, och med all rätta, det var en praktskandal utan dess like. Få kreddade dock Nyheter Idag, vilket är praxis inom pressetik, men som vi vet vid det här laget så är reglerna inte lika för alla. De få bolag som faktiskt kreddade Nyheter Idag gjorde det med en slags brasklapp i stil med ”…den SD-vänliga publikationen Nyheter Idag” och liknande formuleringar. Lite som att man måste ursäkta sig för att man läser alternativmedia.

I alla fall, idag såg jag att Nyheter Idag släppte del 2 i historien om Pavel Gamov. Om du inte läst första delen, så gör gärna det. Den är rätt… sjuk. Och andra delen blir inte direkt mindre smickrande för Sverigedemokraterna. Mycket bra läsning, och mycket bra arbete. Hatten av till Chang Frick!

EABT gjorde en väldig bra video om alternativmedia och att de, till skillnad från vad många tror, kan vara bra för demokratin. Jag har länkat till den förut, men jag tycker att den är så oerhört viktig så jag kastar in den igen.