Friheten leve!

DN gjorde för ovanlighetens skull ett riktigt bra reportage angående ett nytt lagförslag. Dessvärre ligger artikeln bakom en betalvägg och kan således inte läsas av allmänheten såvida man inte vill slanta upp för att läsa blaskan. Samtiden gjorde dock en bra beskrivning av artikeln och den finns att läsa här. DN verkar inte riktigt ha koll på digital teknik eftersom jag kunde läsa deras artikel utan att betala en krona – länken från Samtiden till DN gick att öppna i min RSS-läsare, men har man inte en sådan lösning så kan man gott läsa Samtidens version, de är i princip snarlika.

Nu är förvisso detta bara i planeringsstadiet, men det är nog skrämmande. Man vill alltså göra det straffbart att granska makten på ett sådant sätt som kan skada Sveriges relationer till andra länder. Ett mer logiskt sätt vore att INTE handla på ett sådant sätt så att relationer kan skadas ifall sanningen uppdagas. Den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja och tål således en granskning. Konspirationsteoretikern i mig börjar fundera på hur mycket smuts som finns dolt under ytan när en demokrati på fullaste allvar ens överväger något liknande.

Och hur kommer det sig att DN (och Samtiden) är de enda som rapporterar om detta? Etablerad press som SVT, Expressen och Aftonbladet – vars främsta uppgift bör vara att granska makten och informera medborgarna – borde rimligen skriva spaltmeter om detta. Konspirationsteoretikern i mig tänker några varv till och funderar lite på om det kan vara så att medierna själva står bakom förslaget och försöker uppfostra medborgarna till ”rätt värdegrund”. Eller ännu värre – har regeringen kontroll över våra medier? Enstaka journalister sågar förslaget, men deras röster drunknar såklart när deras arbetsgivare inte slår på stora trumman.

Skulle jag driva ett mediehus så skulle jag slåss med näbbar och klor för att försvara såväl yttrandefriheten som tryckfriheten. Mina rationella tankar är att detta inte ens kommer att bli ett förslag, utan att det kommer att skrotas när man inser hur allvarligt det är.