Bristande bubblor

Fria tider har gjort en nyhet om att det inte kommer att serveras griskött på Gothia Cup eftersom det är många muslimer som deltar. Dock är inte detta någon ”nyhet” eftersom Gothia Cup haft samma principer över 20 år.

Detta är ett utmärkt exempel på varför man bör följa flera medier. Kritiker av alternativmedia buntar ofta samman alla redaktioner med varandra. Som vi ser här så skiljer det sig en hel del på hur Fria tider framställer det och hur Nyheter Idag rapporterar. Värt att notera är dock att Fria Tider inte ljuger, utan medvetet – eller omedvetet – väljer ett narrativ som passar en viss läsargrupp.

Samma princip kan appliceras på hur etablerad media rapporterat om invandringen de senaste åren. De har inte mörkat, men de väljer att rapportera om sådant som passar deras egna agenda. Folk säger ofta att man ska vara källkritisk och endast dela länkar från betrodda leverantörer, och här uppstår ett problem – vad är en betrodd leverantör?

SVT, Fria Tider, DN, Aftonbladet, Proletäten, ETC, Nyheter Idag, Expressen och SVD har alla olika redaktioner och man måste komma ihåg att nyheter skapas sv människor och inte av en allsmäktig gud. När man rapporterar om något så gör man det för att man vill framhäva detta. Det här betyder att alla har en vinkling oavsett hur neutral man vill framställa sig själv. Jag har vid flera tillfällen tjatat om hur viktigt det är att följa olika nyhetsleverantörer, och med det menar jag inte Aftonbladet och Expressen. Läs även andra publikationer och dra din egna slutsats över vad som låter vettigt. Låt inte mig eller någon annan påverka DIN bild av verkligheten, utan tänk själv. Först när du skaffar dig olika perspektiv över verkligheten så är du kapabel att bedöma vad som står dig närmast.

Sätt dig in i de frågor som är viktiga för dig, och våga läs media som utmanar din världsbild. Det är då du lär dig slipa på dina argument och det är då som du kan bemöta oväntade infallsvinklar från meningsmotståndare. Det är då du utvecklas som person och som individ, vilket du inte gör om du bara umgås med människor som stryker dig medhårs. Det är det som kallas att leva i en bubbla, och jag förstår varför man gör det – för att det är bekvämt och mysigt att ständigt få sin världsbild bekräftad. Men ärligt talat, utvecklas du av det?