Upp i fjällvärlden – fredag

Strax före klockan 08 kom Jon-Ole och frågade om jag var klar. Det var över en timme tills helikoptern skulle lyfta och jag tittade på honom med en frågande blick. Jag behövde inte svara utan han förstod mycket väl att jag inte alls var klar. 20 minuter senare, och med gott om tid till övers, var jag redo. Ryggsäcken var packad med all mat, verktyg, kläder och övrigt som kunde behövas för två dygn i karg fjällmiljö. 

Helikoptern avgick på utsatt tid och vi flög över fjäll och sjöar. Här och var sprang renar i hjordar och sökte bete, och jag kunde inte hejda det leende som konstant växte sig starkare. Min ursprungsplan var att åka till Pite och quizza, men får man en sån här chans så tar man den. Bilderna gör absolut inte helikopterturen rättvisa, men tro mig när jag säger att det var mäktigt. Sjukt mäktigt. 

Renarna betar och springer runt

En av alla sjöar som vi flög över

När vi tog mark hälsades vi välkommen av piskande snö. Inte snö som låg kvar på backen och blåstes upp av den storm som vi landade i, utan snöfall. Snöfall den 29:e juni. Om man har tur så får man uppleva snö i Göteborg under vintertid, här upplever man den i brinnande högsommar. Efter att ha lämnat av packningen så tog jag och Kalle oss an den första sträckan renstängsel. Säsongens snö hade tyngt ner stängslen, så vi fick räta upp dessa och spika tillbaka de på de pålar som satt i marken. 

I skrivande stund har vi avverkat två sträckor och ätit lunch. Det blev makaroner, fläsk och souvas. Suverän kombo. Nu ligger vi på varsin säng och vilar efter maten medan elden sprakar i kaminen och värmer upp stugan. Jag kommer nog att somna vilken sekund som helst, trots att klockan bara är 12 på dagen, och Kalle verkar redan dra timmerstockar.

Vi hörs sen på kvällen!