Vad fan får vi för skatten?

Jag minns när Svenskt Näringslivs (numera före detta) VD Leif Östling ställde sig frågan ”Vad fan får jag?” när han pratade om skatten i Sverige. Journalisterna drog igång världens hatdrev och kallade honom för diverse saker, och stormen blev så stor så att han tvingades avgå. Nåja, det går nog ingen nöd på honom, that´s for sure.

Frågan i sig är dock legitim. Varenda medborgare borde ställa sig den frågan och väcka debatt om vad man egentligen får tillbaka. Skatt är vad vi betalar in för att ha fungerande skola, polis, äldrevård och välfärd – bland annat. Det här har jag inget emot att betala skatt för, men med tanke på att vi har världens högsta skattetryck så har medborgarna även rätt att ställa krav.

Istället för att undersöka Östlings uttalande och ta reda på hur det kommer sig att vi har världens högsta skattetryck samtidigt som de fyra (enligt mig) viktigaste instanserna går på knäna så väljer journalister och medborgare att starta ett drev mot honom. Politikerna kan skratta sig lyckliga över att vi har en så inkompetent journalistkår i Sverige. För det politikerna som är ytterst ansvariga över hur skattemedel fördelas.

Jag läste nyss en gästkrönika av EABT där han tar upp detta, och jag rekommenderar starkt att du läser den. Det finns gott med länkar som backar upp allt han säger och efter att ha läst detta ställer du dig nog själv också frågan: ”Vad fan får jag?